Лазерно рязане и гравиране - полезно

Какво е лазерно рязане

Лазерното рязанеЛазерното рязане е технология, която използва лазер за рязане на материали и обикновено се използва за промишлени производствени приложения, но също така започва да се използва от училища, малки фирми и любители. Лазерното рязане работи, като насочва изхода на лазер с висока мощност най-често чрез оптика. За насочване на материала или генерирания лазерен лъч се използват лазерната оптика и CNC (компютърно цифрово управление).

Търговски лазер за рязане на материали включваше система за контрол на движението, за да следва CNC или G-код на шаблона, който трябва да бъде изрязан върху материала. Фокусираният лазерен лъч е насочен към материала, който след това или се топи, изгаря, изпарява, или се издухва от струя газ, оставя ръб с висококачествено повърхностно покритие.

Промишлените лазерни резачки се използват за рязане на плоски листове, както и на конструкционни и тръбопроводни материали.
Генерирането на лазерния лъч включва стимулиране на лазерния материал чрез електрически разряди или лампи в затворен контейнер. Докато стимулиращият материал се стимулира, лъчът се отразява вътрешно с помощта на частично огледало, докато постигне достатъчно енергия, за да избяга като поток от монохроматична кохерентна светлина. Огледалата или оптичните влакна обикновено се използват за насочване на кохерентната светлина към леща, която фокусира светлината в работната зона.
Най-тясната част на фокусирания лъч обикновено е по-малка от 0,0125 инча (0,32 мм). в диаметър. В зависимост от дебелината на материала са възможни ширини на керф с минимален размер 0,10 mm (0,10 mm). За да можете да започнете да режете от друго място, а не от ръба, преди всяко рязане се прави пробой. Пиърсингът обикновено включва импулсен лазерен лъч с висока мощност, който бавно прави дупка в материала, като отнема около 5–15 секунди за неръждаема стомана с дебелина 0,5 инча (13 мм), например.

Има много различни методи за рязане с помощта на лазери, с различни видове, използвани за рязане на различен материал. Някои от методите са изпаряване, стопяване и удар, разтопяване и изгаряне, термично натоварване на натоварване, писане, студено рязане и горене, стабилизирано лазерно рязане.

Щанцоване или лазерно рязане?

Лазерното рязане и гравиране метали Компютърното цифрово управление (CNC) за щанцоване на кули използва компютърно програмиране, за да следва посоката на дизайна. Това кодиране позволява на перфоратора да извърши автоматизиран процес на рязане.
*** Лазерно рязане: Лазерните резачки използват фокусиран лъч и газ за изпаряване на ламарината. Лъчът прорязва метала, след което поток от газ издухва през областта на среза, за да образува желания изрез. Покрити огледала направляват и фокусират лазерния лъч, докато го предпазват от очите на оператора. Лазерният резак може също да използва технология с ЦПУ за автоматизиране на процеса на изпаряване.

Всяка машина подхожда на различни ситуации по-добре от другата. Щанцовият удар може да има повече приложения, отколкото някои специалисти мислят.
Перфораторът и лазерният резак могат да имат сходни нива на гъвкавост, в зависимост от използвания модел. Обикновено лазерните резачки могат да се нарязват на по-дебел материал от кутиите. Усъвършенстваните модели за щанцоване на кули имат по-голяма сила на рязане, което им позволява да работят с повече метали. Ударните удари могат да извършват по-вторични операции от лазерните резачки, включително:
- почукване
- нулиране
- Формиране
- екструдиране
- Deburring

С машината за щанцоване на кули, магазин за производство може да спести време и пари за процеси, с които лазерните резачки не могат да се справят. Конкурентоспособност на разходите за лазерни резачки и ударни удари
В сравнение с лазерен резач, ударната кутия има по-икономична цена и може да изпълнява повече задачи. Тези комбинирани фактори водят до по-висока конкурентоспособност на разходите за пробиване на кули, отколкото лазерно рязане. Когато бизнесът избере компания за производство, която използва щанцоване на кули, спестяванията преминават към техните проектни разходи.

Средно ударната кула прави по-малко удари в минута от лазерно режещо устройство, но допълнителни фактори подобряват неговата ефективност. Усъвършенстваният лазерен резач може да изпълнява 10 000 удара в минута в сравнение с 1000 удрящи кули. Разнообразните възможности на ударната кутия и намаленото време за водене обаче могат да компенсират по-малкото попадения в минута.